Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalni sud u
Novom Travniku

Održana komemoracija sutkinji Veri Derling

mailprint fav manja slovaveća slova

U prisustvu članova obitelji, prijatelja i predstavnika pravosudne zajednice u BiH, danas je u Kantonalnom sudu u Novom Travniku održana komemorativna sjednica povodom smrti Vere Derling, sutkinje Kantonalnog suda u Novom Travniku, koja je preminula u utorak 21.03.2017. godine.

 

Nakon minute šutnje, prisutnima su se obratili predsjednica Kantonalnog suda u Novom Travniku gđa Katica Jozak-Mađar, te sudac Mehmedalija Huseinović. Vera Derling je bila izuzetna sutkinja, predana i požrtvovana, te je dala ogroman doprinos pravosuđu, bila je izuzetna kao osoba, kao supruga i majka, kao prijatelj i kolega. Bila je pravi prijatelj svima koji su je poznavali, neobično skromna, vrijedna i ustrajna u radu, jednostavna i dostupna. Nikada nije izgubila osjećaj za čovjeka i pravdu.

 

Sutkinja Vera Derling rođena je 04.07.1952. godine u Ljeskovici, općina Žepče. Osnovnu školu i Gimnaziju je završila u Zavidovićima. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a pravosudni ispit položila 1979. godine u Sarajevu. Od 16.12.1975. godine do 31.10.1989.godine zaposlena u Radnoj zajednici SOUR „RMK-ZENICA“, Od 01.11.1989.godine do 20.02.2001.godine zaposlena u  RMK Promet d.o.o. Zenica. Od 2001. godine bila je sutkinja u Općinskom sudu u Zenici.

 

Počev od 30.03.2001. godine pa do danas učestvovala je na seminarima  koje su organizovali Njemačka fondacija, Kantonalni sud u Zenici, ABA/CELLI, Savjet/Vijeće Evrope, Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine,  Javna ustanova Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, Zajednički projekat Evropske komisije i Vijeća  Evrope,  Sveučilište u Mostaru Pravni Fakultet i Centar za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske. Bila je član Udruženja sudaca Federacije BiH.

 

Od 04.01.2011. godine stupila je na dužnost sutkinje Kantonalnog suda u Novom Travniku.

 

Uz “Baladu iz predgrađa” (D. Cesarić), te video prezentacijom fotografija i sa pjesmom Celine Dion “My heart will go on”, komemorativni skup i kolektiv se oprostio od uvažene sutkinje


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Hrvatskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

vera_komemoracija.jpg